Conform specialiștilor în educație din cadrul Comisiei Europene, elevi români au un nivel scăzut al competențelor de citire. Mai mult, ei au probleme când li se cere să citească un text, nu sunt în stare să înțeleagă sensul cuvintelor și nu pot să redea cu cuvintele lor un text citit. Astfel, statistic, tinerii români stau cel mai prost la capitolul analfabetism dintre toți europenii.

Acest lucru se datorează și faptului că tot mai mulți elevi nu au acces la cărțile pe care i-ar ajuta cel mai mult să se dezvolte. Prin urmare, aceștia devin necompetitivi pe piața muncii, neintegrați in societate, îngroșând masa asistaților sociali. O mare parte dintre ei sunt obligați sa emigreze pentru a face munci necalificate, lăsând in urma lor familii dezbinate si copii fără sprijinul părinților.

ORA vă propune să contribuim efectiv la stoparea acestor tendințe în zonele defavorizate prin crearea de biblioteci școlare în mediul rural, acolo unde există cea mai mare dificultate în accesarea de literatură și de materiale pentru educație. Inspirați de proiectul Cărțile copilăriei pe bicicletă, unde am contribuit efectiv la fondul de donații în cărți pentru copii din localitățile de pe traseul călătoriei, am decis să continuăm într-un mod mai eficient eforturile noastre în educația tinerilor. 

Pentru aceasta vom organiza o campanie de donații în cărți pentru elevii de scoală primară. Fondul de carte astfel strâns va fi donat școlilor din mediul rural. Vom încerca sa strângem fonduri pentru a dota informatic bibliotecile create, astfel încât copii să poată accesa informația în școală și pe internet. Dacă crezi în generozitate și puterea cuvântului, pune într-o cutie cărțile pe care nu le mai citești și ia legătura cu noi să venim să le colectăm! Poți chiar tu să colectezi cărți de la prietenii tăi, contribuind la crearea unei Românii Altfel. Orice carte contează pentru dezvoltarea copiilor și a societății. 

Noi vom aduna toate cărțile donate de voi și vom invita pe cei mai activi donatori la inaugurarea bibliotecii! Astfel, vei fi chiar tu de față la primul pas în a crea O Românie Altfel!
 
Dacă doriți să participați efectiv la realizarea acestui proiect sau să donați sume pentru realizarea lui vă rugam să ne contactați la office@ora.org.ro, sau să accesati linkul: